Tort truskawkowy z borówkami - propozycja podania
Tort truskawkowy z borówkami – propozycja podania

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki

Biszkopt

  • 5 szt. jaj średnie
  • 200 gram drobnego cukru
  • 450 gram mąki pszennej typ 450
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • Krem

    • 500 ml śmietanki 30% schłodzona
    • 1 opak. masy śmietankowej Dr. Oetker
    • 200 ml dżemu truskawkowego

    Dekoracja

    • truskawki
    • borówki
    • barwnik spożywczy

    Przygotowanie

    Formę wykładamy papierem do pieczenia

    Biszkopt

    • mąkę zwykłą + ziemniaczaną przesiewamy
    • całe jajka ubijamy w misce za pomocą miksera
    • po chwili dodajemy cukier i całość ubijamy do uzyskania puszystej masy (jeżeli chcesz uzyskać kolor, jest to dobry moment na dodanie barwnika spożywczego. Należy go dodać w momencie, gdy cukier całkowicie się rozpuści).
    • w kolejnym etapie partiami dodajemy mąkę, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką
    • przelewamy ciasto do wcześniej przygotowanej formy
    • pieczemy w temperaturze 170° ok. 45 -55 min. (w zależności od jakości pieczenia twojego piekarnika)

    Masa

    • schłodzoną śmietankę solidnie ubijamy, na samym końcu dodajemy opakowanie masy śmietankowej
    • całość delikatnie mieszamy mikserem przez chwilę na najwolniejszych obrotach


    Całość

    • ostudzony biszkopt należy przekroić i nasączyć ponczem
    • na dolnej warstwie wykładamy dżem, równomiernie go rozsmarowując
    • następnie na całość wykładamy ok ¾ miski masy śmietankowej pamiętając o równomiernym rozłożeniu
    • przykrywamy drugą część biszkoptu
    • pozostałym kremem delikatnie okładamy cały tort dookoła, nie musi być dokładnie (tort nabierze dzięki temu naturalnego wyglądu)
    • dekorujemy według uznania (truskawki, borówki)
    • całość wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki
      • Tort truskawkowy - do dekoracji można użyć innych owoców sezonowych
        Tort truskawkowy – do dekoracji można użyć innych owoców sezonowych

    Polub nas na Facebooku