Jabłecznik na kruchym cieście

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście, delikatny z lekką nutą cynamonu. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu nawet dla początkujących.
Jabłecznik na kruchym cieście z nutą cynamonu
Jabłecznik na kruchym cieście z nutą cynamonu

Czas przygotowania: 45 minut

Kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 125 g masła/margaryny (około połowa standardowej kostki)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie jabłecznika

Masło powinno być wyjęte wcześniej z lodówki aby łatwiej sie wyrabiało, mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło. Całość siekamy dużym nożem, aby powstała jak najdrobniejsza krajanka. Dodajemy przesiany cukier puder, robimy kopczyk z wgłębieniem w środku gdzie wkładamy śmietanę oraz jajka + proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy do połączenia składników, lekko podsypujemy ciasto mąka, aby nie przywierało do stolnicy/ maty – będzie dość miękkie ale zwarte.

Jabłka – masa:

Około 8-10 sztuk średnich jabłek – ja użyłam odmiany Gloster – myjemy i obieramy, kroimy na drobniutką kostkę wykrawając środek.

Wkładamy do średniego garnka delikatnie podlewając wodą, w zależności od użytych jabłek masę należy dosłodzić, ale nie jest to konieczne jeżeli lubicie mniej słodką wersję. Użyłam 3 łyżek cukru oraz 1 łyżeczki cynamonu. Jabłka gotujemy około 15 min często mieszając, aby nie przywarły do dna.

Całość:

Od ciasta odcinamy około 1/4 i odkładamy na bok, pozostałą część masy wałkujemy na okrągły placek i wykładamy je w formie wyłożoną papierem do pieczenia około 30 cm średnicy. Ja lekko naciągam je palcami na boki formy około 0,5-1 cm, całość posypuję czubatą łyżeczką kakao i nakłuwam widelcem.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 6 minut – lekko podpiekamy.

Następnie wyjmujemy je na blat, wykładamy masę z jabłek.

Z pozostałej masy wałkujemy cienki placek takiej samej średnicy jak spód i tniemy na cienkie paseczki około 1 cm, układamy z nich kratkę na powierzchni jabłek. Całość wkładamy do piekarnika na około 25 minut, temp. 180°C.

Życzymy smacznego 🙂

Tematy: