Biszkopt ze słodkim ryżem preparowanym

Przepis na biszkopt z ryżem preparowanym wraz z orzeszkami w karmelu. Delikatne ciasto biszkoptowe w połączeniu ze słodkim karmelem. Ciasto idealne dla dzieci, ale do gustu przypadnie również dorosłym.
Przepis na biszkopt z ryżem preparowanym
Przepis na biszkopt z ryżem preparowanym

Biszkopt / składniki

  • 6 kurzych jajek rozmiar l
  • 240 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Jajka powinny ogrzać się do temperatury pokojowej, obie mąki przesiewamy. Piekarnik nagrzewamy do 170c. Nie rozdzielamy żółtek od białek, wrzucamy ja do miski i na wysokich obrotach ubijamy, kiedy masa jest już wystarczająco puszysta stopniowo dodajemy cukier, całość miksujemy aż masa będzie jednolita i gładka. Następnie dodajemy do jaj przesianą mąkę i mieszamy łyżką/łopatką lub mikserem na najsłabszych obrotach (tylko chwilę do połączenia składników).

Przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia wlewamy masę biszkoptową i umieszczamy w piekarniku na około 45/50 min. Zależy od intensywności pieczenia waszego urządzenia 😉 weryfikujemy wkładając wykałaczkę w ciasto jeżeli jest sucha, biszkopt gotowy. Ciasto nie opada, po wyjęciu wydaje się suche jednak idealnie nasącza się ponczem 😉

Studzimy powstały blat, następnie kiedy jest już odstany przecinamy go na pół. Tak powstałe dwie części nasączamy ponczem. Na około 3/4 szklanki przegotowanej wody dodajemy sok z połowy cytryny/ około 2-3 łyżki cukru / około 4 łyżki wódki. Ja wolę mniej słodki poncz – ciasto jest wystarczająco osłodzone.

Masa do ciasta + masa ryżowa

  • 80 g ryżu preparowanego
  • 400 g masy kajmakowej

Ryż mieszamy z masą kajmakową 😉 odstawiamy na chwilę aby przygotować budyń

  • Mleko 1 litr
  • Jajka 2 sztuki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej obie przesiewamy
  • Margaryna lub masło 300 g

Do garnka wlewamy 750 ml mleka i podgrzewamy, w miedzy czasie do miski wsypujemy wszystkie składniki mąki, żółtka, cukier, mleko 250 ml. Dokładnie mieszamy. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy tak powstałą masę i szybko mieszamy – chwilę gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy tak powstały budyń i czekamy aż wystygnie, co jakiś czas mieszając.

W misce ucieramy mikserem masło na najwyższych obrotach aż stworzy mięciutką masę dobrze spulchnioną. Do tak przygotowanej masy powoli dodajemy małymi porcjami ostudzony budyń, aby się idealnie rozcierało i połączyło.

Całość

Do pieczenia biszkoptu używam blach około 25 na 30 cm a czasem okrągłą ok. 30 cm średnicy. W tej samej blasze przygotowuję całość. Wykładam ją papierem do pieczenia

Na spodzie kładziemy pierwszy nasączony biszkopt, na niego wykładamy masę z ryżu preparowanego, rozsmarowuje się dość ciężko ale jest zwarta. Następnie na ryż wykładamy około połowy lub max 3/4 kremu budyniowego.

Znów przekładamy biszkoptem, na wierzch układamy pozostałą ilość kremu możemy pięknie wyrównać – ja lubię nieregularne struktury. W zależności od upodobań ciasto możemy posypać orzeszkami ziemnymi – ja osobiście używam orzeszków ziemnych w karmelu 😉 Kruszę je tłuczkiem w woreczku foliowym na mniejsze kawałki lecz nie za mocno. Chłodzimy minimum kilka godzin w lodówce 😉

Smacznego

Tematy: